Новини

АБЕТКА СУЧАСНОГО ЕТИКЕТУ

 

Етикет – це коли поводишся краще,

ніж це зазвичай необхідно.

Правила етикету працюють в обидві сторони. Ви проявляєте їх по відношенню до іншої людини, вона проявляє їх по відношенню до вас. Таким чином виграють всі.

Як пише засновниця Київської Школи етикету, Анжела Домасьова: «Принципи, які полягають в основі відносин між людьми вихованими й освіченими, а саме, почуття власної гідності і повага до оточуючих, шанування жінки, особливе ставлення до людей старших за віком чи статусом, були і залишаються незмінними. Етикет був і залишається системою норм поведінки, зручних для всіх – як для оточуючих, так і для нас самих. Ми вибираємо своє оточення в залежності від того, чи комфортно нам буде з цими людьми, чи допоможуть ці відносини досягти нам поставлених цілей. Саме манери говорять нам про смак людини, про його культурний рівень, про його звички. Гарні манери це, перш за все, стриманість, доброзичливість, увага до людей, делікатність, тактовність, охайність. Це вибір того стилю поведінки, яке буде доречним в кожній окремій ситуації. Оскільки, етикет ситуативен. Не завжди ми будемо вдягати «білого метелика і фрак». Існує багато різних етикетних ситуацій, де від нас будуть вимагатися ті чи інші навички – більш або менш формальний стиль поведінки. Однак, ті, хто приховує свою невихованість і низький рівень культури «природністю» і «демократичністю», повинні розуміти, що оточення у них буде відповідним. Великою небезпекою, на мій погляд, є люди, які, претендуючи на експертну думку в цій галузі, заявляють про так звану простоту, а попросту аморальність як про «сучасний етикет». Це неправда, покликана слугувати на користь тільки вищезгаданим експертам, але ніяк не допомогти зробити наше суспільство кращим.»

Сучасний етикет – це правила поведінки, що допомагають виробляти приємне враження і будувати ефективне спілкування. Розвиток технологій породжує нові норми. Мережевий етикет підказує, як вести себе в соціальних мережах, листуватися в месенджерах і по електронній пошті, користуватися гаджетами і так далі.

Освоїти ази і нововведення в цій сфері нам допоможе абетка ввічливості. І пам’ятаймо, що не знати правил етикету в сучасному світі – значить плювати проти вітру.

  1. Ніколи не приходьте в гості без дзвінка. Якщо вас відвідали без попередження, можете дозволити собі бути в халаті і бігудях. Одна британська леді говорила, що при появі непроханих гостей вона завжди одягає туфлі, капелюшок і бере парасольку. Якщо людина їй приємна, вона вигукне: «Ах, як вдало, я тільки що прийшла!». Якщо неприємна: «Ах, як жаль, я повинна йти».

  2. Правила оплати замовлення в ресторані: якщо ви вимовляєте фразу «Я вас запрошую» – це значить, ви платите. Якщо жінка запрошує ділового партнера в ресторан, платить вона. Інша формулювання: «А давайте сходимо в ресторан», – в цьому випадку кожен платить сам за себе, і тільки якщо чоловік сам пропонує заплатити за жінку, вона може погодитися.

  3. Парасолька ніколи не сушиться в розкритому стані – ні в офісі, ні в гостях. Її потрібно скласти і поставити в спеціальну підставку або повісити.

  4. Сумку не можна ставити на коліна або на свій стілець. Маленьку ошатну сумочку-клатч можна покласти на стіл, об’ємну сумку повісити на спинку стільця або поставити на підлогу, якщо немає спеціального стільчика (такі часто подають в ресторанах). Портфель ставлять на підлогу.

  5. Золоте правило при використанні парфумів – помірність. Якщо до вечора ви відчуваєте запах власних парфумів, знайте, що всі інші вже задихнулися.

  6. Якщо ви йдете з ким-небудь, і ваш супутник привітався з незнайомою вам людиною, слід привітатися і вам.

  7. З того моменту, як дитина поселяється в окремій кімнаті, привчитеся стукати, заходячи до неї. Тоді і вона буде чинити так само, перш ніж увійти до вашої спальні.

  8. Жінка може не знімати в приміщенні капелюх і рукавички, але не шапку і рукавиці.

  9. Загальна кількість прикрас з міжнародного протоколу не повинно перевищувати 13 предметів, причому сюди включаються ювелірні гудзики. Поверх рукавичок не вдягають кільце, але браслет можна. Чим темніше на вулиці, тим дорожче прикраси. Діаманти раніше вважалися прикрасою для вечора і заміжніх дам, проте останнім часом стало дозволено носити діаманти і вдень. На молодій дівчині сережки-гвоздики з діамантом близько 0,25 карат цілком доречні.

  10. Чоловік завжди першим входить в ліфт, але виходить першим той, хто ближче до дверей.

  11. В автомобілі найбільш престижним вважається місце позаду водія, його займає жінка, чоловік сідає поруч з нею, і коли він виходить з машини, то притримує дверцята і подає дамі руку. Якщо чоловік сидить за кермом, жінці теж краще зайняти місце за його спиною. Однак, де б жінка ні сиділа, чоловік повинен відкрити перед нею дверцята і допомогти вийти. У діловому етикеті останнім часом чоловіки все частіше порушують цю норму, користуючись девізом феміністок: «У бізнесі немає жінок і чоловіків».

  12. Теми-табу для світської бесіди: політика, релігія, здоров’я, гроші. Недоречне запитання: «Боже, яке плаття! Скільки ви заплатили? ». Як реагувати? Мило посміхніться: «Це подарунок!» Переведіть розмову на іншу тему. Якщо співрозмовник наполягає, м’яко скажіть: «Я не хотіла б про це говорити».

  13. Дев’ять речей слід тримати в таємниці: вік, багатство, щілину в будинку, молитву, склад ліків, любовний зв’язок, подарунок, шану і безчестя.

  14. До кожної людини, яка досягла 12 років, покладається звертатися на «ви». Огидно чути, люди кажуть «ти» офіціантам або шоферам. Навіть до тих людей, з ким ви добре знайомі, в офісі краще звертатися на «ви», на «ти» – тільки наодинці. Виняток – якщо ви однолітки або близькі друзі. Як реагувати, якщо співрозмовник наполегливо «тикає» вам? Спочатку перепитайте: «Перепрошую, ви до мене звертаєтесь?». Інакше – нейтральне: «Перепрошую, але ми не перейшли на «ти».

  15. Людину зовсім не прикрашає надто гучний сміх, голосні розмови в громадських місцях, пильне розглядання інших людей.

  16. За правилами етикету деякі продукти за загальним столом можна їсти руками. До них відносяться: хліб, бутерброди, сендвічі, канапе, пиріжки, печиво, тверді тістечка, пагони спаржі, листя артишоку, фрукти, ягоди з черешками. М’ясо птиці їдять руками в тому випадку, коли його вже не можна їсти виделкою і ножем.

  17. Прийшовши в кіно, театр, на концерт йти до своїх місць слід тільки лицем до тих, хто вже сидить. Першим проходить чоловік.

  18. Ким би ви не були – директор, академік, жінка похилого віку або школяр – входячи в приміщення, вітайтеся першим.

  19. Рукостискання: з жінками не прийнято вітатися за руку, але якщо вона простягає руку чоловікові перша, слід потиснути її, але не так міцно, як чоловічу.

  20. При знайомстві представляє: чоловік – жінку, молодші віком і положенням – старшому, хто прийшов пізніше – вже присутнім. При цьому людина, якій ви представляєте незнайомця, згадується першою, а той, кого ви представляєте – другим. «Анна, познайомся – це Костянтин», «Сергію Івановичу, це Маріна».

  21. Знайомлячи людей, доречно давати короткі «довідки» про них: «Це мій друг Микита, він хірург», «Це моя інститутська приятелька Наталія». Так ви дасте зрозуміти, в яких стосунках перебуваєте з кожним із співрозмовників, і задасть тему для бесіди в вашій відсутності: «… Так, значить, ви лікар?».

  22. Перші вітають: чоловіки – жінок, молодший за віком і положенню – старших.

  23. Коли зустрічаються дві подружні пари, спочатку вітаються один з одним жінки, після цього чоловіки вітають жінок, потім вітаються між собою чоловіки.

  24. Під час рукостискання не курять. Якщо немає можливості викинути сигарету, перепросіть за це.

  25. Якщо руки чимось зайняті, рукостискання недоречно. Привітай людина з важкими сумками або дитина на руках посмішки і кивок голови, щоб уникнути незручності і суєта.

  26. У туалетній кімнаті руки не потискають.

  27. На ділових зустрічах і офіційних заходах цілувати руки жінок не прийнято.

  28. Цілуючи руку жінці, нахиляйтеся, а не тягніть руку до себе вгору.

  29. Якщо ви йдете з ким-небудь і ваш супутник привітався з незнайомою вам людиною, привітатися слід і вам.

  30. По вулиці чоловік повинен йти зліва від жінки. Справа можуть йти лише військовослужбовці, які повинні бути готові виконати військове вітання.

  31. Спускаючись сходами, чоловік йде на одну-дві сходинки попереду жінки, а піднімаючись – на одну-дві сходинки позаду.

  32. Хто б ви не був, завжди притримуйте двері для тих, хто йде слідом за вами.

  33. Ніколи не обертайтеся на оклик «Ей, ти!».

  34. Ніколи не показуйте пальцем на людину.

  35. Голосно сміятися, шумно спілкуватися, пильно розглядати і обговорювати людей в публічному місці – образливо.

  36. Завжди включайте беззвучний режим або зовсім відключайте телефон в театрі, бібліотека, кіно, на лекції і так далі.

  37. У кулуарах користуватися телефоном дозволено. Але якщо вам потрібно зробити або прийняти дзвінок, відійдіть на два-три метри в бік, щоб не заважати розмові ваших друзів.

  38. Палити в присутності некурящих слід тільки з їх дозволу.

  39. У дзеркала в гардеробі можна оглянути зовнішній вигляд і злегка поправити зачіску. Але розчісувати, фарбувати губи, підтягувати штани або панчохи дозволено тільки в туалеті.

  40. Залиште поцілунки, обійми та інші ніжності на потім. Не змушуйте сидять поруч людей споглядати відразу дві вистави – на сцені і в залі.

  41. Намагайтеся в транспорті не розмовляти по мобільному телефону. Навряд чи вашим попутникам цікаві подробиці вашого особистого життя. Можливо, вони хочуть подрімати або читають цікаву книгу. Якщо комусь потрібно щось терміново повідомити, напишіть SMS.

  42. Чоловік виходить з громадського транспорту першого, щоб допомогти своїй супутниці вийти і винести багаж.

  43. Відповідати на запрошення в гості питанням «А хто ще буде?» Неввічливо.

  44. Приймаючи гостей, не виправдовуйтеся: «У мене тут невеликий безлад, діти завжди все розкидають», «У нас ремонт, тому всюди коробки». Впускаючи людина до своєїї оселі, ви виказуєте йому свою довіру. Ваш гість повинен поважати це і приймати ваше житло таким, яке є.

  45. З приходом гостей слід вимкнути телевізор і відійти від комп’ютера.

  46. Не слід дарувати юним дівчатам квіти темних відтінків. Ідеальний варіант в цьому випадку – білосніжний букет з розкритими бутонами. Жінкам у віці краще не дарувати швидко в’янучі квіти. Навіщо нагадувати, що молодість минула?

  47. Якщо на фуршеті подають шампанське або інші холодні напої, то на початку заходу, коли все вітають один одного, слід тримати келих в лівій руці. Від келиха долоня може стати холодною і вологою, що небажано при рукостисканні.

  48. Фуршети або коктейльні вечірки проводять в першу чергу для спілкування. Некрасиво все час стоять біля столу з закусками і є.

  49. Не можна просити рахунок, коли партнерка або партнер ще їдять.

  50. За столом слід спиратися на його край тільки зап’ястя. Жінкам дозволено ненадовго поставити на стіл лікті.

  51. Щоб вийти з-за столу, серветку кладуть на стіл зліва. Але в Європі, наприклад, її залишають на спинці стільця. Після закінчення обіду серветку кладуть праворуч від тарілки.

  52. Якщо серветка впала на підлогу, не слід піднімати її самостійно. Це зробить офіціант, він же принесе вам нову.

  53. Щоб випадково не зазіхнути на хліб або вино сусіда, тарілка для хліба розташовується зліва, напої – справа. Це легко запам’ятати: складіть руки в два жесту OK при цьому зліва вийде буква Ь (bread – хліб) праворуч – d (drink – напій).

  54. Положення приладів на тарілці може служити сигналом для офіціанта: «Закінчив трапезу, можна прибирати», «Ще їм», «Чекаю наступне блюдо» і так далі.

  55. Ножем слід лише різати їжу, а не класти її в рот.

  56. Неввічливо вибирати з порцій, що лежать на блюді, кращу. Беріть шматок, який ближче до вас.

  57. Негарно доливати з пляшки або графина тільки собі. Взявши посудину в руках, спочатку запропонуйте напій сусід по столу.

  58. Якщо ви п’єте напій через соломинку, то не висмоктуйте все до останньої краплі. Пронизливе булькання на дні чарки – не найприємніший звук для оточуючих.

  59. Люди важливіші за технології! Не кладіть смартфон на столі в громадських місцях. Поступаючи так, ви показуєте, наскільки важливу роль відіграє у вашому житті телефон і наскільки нецікаво вам те, що відбувається навколо. В крайньому випадку, якщо чекаєте важливого дзвінка, дістаньте телефон і покладіть на стіл екраном вниз.

  60. На дзвінок краще відповідати після другого-третього дзвінка, щоб той, хто телефонує встиг зосередитися. Якщо вам не відповіли після п’ятого гудка, покладіть слухавку.

  61. Якщо під час дзвінка перервався зв’язок, передзвонити повинен ініціатор розмови.

  62. Називайте своє повне ім’я, якщо телефонуєте з незнайомого номера.

  63. Повідомляти про важливі події за SMS непристойно.

  64. Попереджуйте про відеодзвінок текстовим повідомленням. Не ставте ні співрозмовника, ні себе в незручне положення.

  65. Під час відеодзвінка спілкуйтеся з людиною, а не милуйтеся власним зображенням в кутку екрану. Камера – це не дзеркало у ванні.

  66. Не нехтуйте «темою» при відправленні електронної пошти. Вона повинна відображати суть листа і тим самим економити час співрозмовника.

  67. Підтверджуйте отримання важливих листів, якщо відповідь на них вимагає часу.

  68. Використовувати важкі вкладення в листах – все одно що подорожувати з громіздкими валізами. Незручно всім: і адресату, і вам самим.

  69. Завжди зберігайте таємницю переписки. Не читайте чужі листи, не заглядайте в монітор, коли хтось спілкується в чаті, відвертайтеся, коли людина набирає пароль.

  70. Спілкування в месенджері може бути синхронним і асинхронним. Частіше всього обмін повідомленнями відбувається миттєво. Але не варто ображатися, якщо повідомлення приходять «з перебоями». Можливо людина просто зайнята.

  71. Використання CapsLock прирівнюється до крику.

  72. Не зловживайте кнопкою «Відправити». Дроблячи довгу відповідь на шматки, ви ускладнюєте взаєморозуміння. Людина може вирішити, що думка закінчена і почати відповідати. Причому, якщо вона буде це робити так само, як ви, постійно натискаючи на Enter ви заплутаєтеся.

  73. Якщо під час бесіди співрозмовник раптом став «офф-лайн» це не привід для образи.

  74. Якщо «стукаєте» до когось в друзі в соціальній мережі, напишіть, хто ви і чому хочете додатися.

  75. Не постите на стіну друга занадто особисті повідомлення та фотографії. Соціальні мережі – не місце для прояву інтимних почуттів і з’ясування відносин. Краще робити це особисто.

  76. Запитуйте дозвіл на публікацію фотографії іншої людини в соціальній мережі. Навіть якщо це ваш найкращий приятель.

  77. Не зловживайте #хэштегами.

  78. Візьміть під контроль запрошення і повідомлення, що розсилаються від вашого імені в соціальних мережах. Не засипайте друзів спамом.

  79. Поводьтеся з людьми так, як бажаєте, щоб поводилися з вами.

І на кінець – Джек Ніколсон про правила правильного тона:

«Я дуже трепетно ​​відношусь до правил хорошого тону.

Як передати тарілку. Не кричати з однієї кімнати в іншу.

Не відчиняти зачинені двері без стука.

Пропустити вперед даму. Мета всіх цих безліч

простих правил  зробити життя краще.

Це не якась абстракціяЦе всім зрозуміла мова взаємоповаги.